Banda Juvenil de la Societat Musical Lira Castellonera

Historia Banda Jove

Historia

El primer concert de la Banda Juvenil de la Societat Musical Lira Castellonera se celebrà el 4 de juny 1969 en el cinema Califòrnia de Villanueva de Castellón, davall la direcció de Francisco Hernández Guirado, el seu fundador. La va acompanyar aquella nit la Coral Infantil Joan Baptista Comes, dirigida per José Roca. Des de llavors la Banda Juvenil esdevé no solament un complement imprescindible de l’Escola de Música, sinó també una entitat amb caràcter propi amb un programa intens d’activitats. La formen els alumnes procedents de l’Escola de Música, que, d’aquesta manera, s’inicien en la pràctica de conjunt i reben una formació pràctica complementària abans d’in gressar en la Banda Simfònica.

Realitza nombroses audicions, cercaviles i concerts amb una notable qualitat i èxit. Els anys 1972 i 1975 participà en el Certamen de Cullera, on obtingué, respectivament, els premis de desfilada i pasdoble. L’any 1983 obté el segon premi en la Secció Juvenil del Certamen de València i l’any següent hi obté el primer guardó. La dirigia en aquell temps Nicanor Sanz Cifre. Ha fet concerts en nombrosos pobles de la Comunitat Valenciana i també a Segovia i Valladolid. L’any 2004 va actuar a Champagne-au-Mont-Or (França), ciutat agermanada amb Castelló.

Durant els primers anys el seu mestre titular era el mateix que el de la banda gran, però també l’han dirigida Faustino Candel, Fernando Ciment, Alberto Reig, Alfred Escalera i, des de 2003, Raül Seguí Penadés. Està formada per uns 60 instrumentistes que compten amb molta il·lusió i amb una dedicació que creix dia a dia.

L`any 2018, va participar al III CERTAMEN DE BANDES JUVENILS CASTELLAR-L`OLIVERAL, on obtingué el 1r Premi.