
Historia
La banda de música fundada per l’Ajuntament de Castelló el 30 de juny de 1878 és l’origen de l’actual Societat Musical Lira Castellonera. La banda tenia un caràcter municipal, però això en la pràctica volia dir que la corporació pagava el director i poca cosa més. Ens consta que des de ben prompte la banda té darrere una organització social mínima, amb junta i president.
Encara que el primer reglament és de 1925, des de 1909 la Lira Castellonera ja funciona amb les característiques pròpies d’una societat musical, tal com es pot deduir dels primers llibres de l’arxiu de la Societat: té músics i escola d’educands, té socis, té president i junta directiva, té símbols societaris i té local social. D’esta manera exercix les seues tres funcions primordials: festiva i musical (banda), educadora (escola de música) i social.
El 22 d’abril de 1925 la Junta Directiva aprova el Reglamento de la Sociedad “Banda Musical Lira Castellonense” de Villanueva de Castellón. L’objecte de la Societat, expressat en l’article primer, ens revela la visió de banda que tenia el mestre Fayos, amb una clara influència maçònica. Curiosament s’hi parla de cultura, il·lustració, instrucció, amistat i companyonia, però no es parla directament de la música:

El 27 de febrer del 2005 es va constituir l’Associació Cultural «Escola de Música la Lira», filial de la Societat Musical Lira Castellonera, que té com a finalitat prioritària la promoció i difusió de l’art musical per mitjà de l’Escola de Música.
La Societat Musical Lira Castellonera custòdia un arxiu de gran valor, compost de dos fons: l’administratiu i el musical. El primer és testimoni de la vida de la Societat, de les seues bandes, de l’Escola de Música i de la Caixa del Músic. El segon és una riquíssima col·lecció de partitures d’obres musicals. Tots dos des del començament del segle XX, amb algunes partitures del final del segle XIX. Abunden les obres de repertori simfònic adaptat per a banda. Cal destacar el fons per a banda de Jaime Fayos, el d’Ángel Julián Rubio i el de Remedios Peris Alegre.
A la Musical també es troba la Biblioteca Musical Jaume Fayos, creada en 2016, a fi de fer complir un dels objectius que el mestre Fayos es va proposar en 1925. La Societat Musical oferix material bibliogràfic als professors i als alumnes de l’Escola de Música, com s’escau a una institució docent de prestigi. El gros de la col·lecció està formada per obres referides a la música (història, biografies, divulgació, pedagogia…). I es complementa amb obres de l’àmbit de les belles arts i del disseny, obres de caràcter general, reculls legislatius i obres de tema local.
La Societat Musical Lira Castellonera ha creat identitat, ha promogut la socialització de l’entorn i ha acostat la cultura musical a les classes humils. Però més important que el palmarés de les bandes i que la llista de directors insignes, és la seua gran funció social, cultural i humanística, sobretot des de la seua refundació l’any 1909. La Societat Musical, l’entitat cultural més important de la vila, té, a més de la Banda Simfònica, la Banda Jove i l’Orquestra Filibert Estrela. Ha format musicalment i humanament milers d’infants a través de la seua Escola de Música i ha sigut la millor ambaixadora del seu poble per tot arreu. En 2014 la Corporació Municipal li va concedir la Distinció Especial 9 d’Octubre, que reconeix la seua labor en l’àmbit cultural i educatiu.