Report
La Lira a "JEJU" Corea del Sud
La Lira a “JEJU” Corea del Sud
La Lira a “JEJU” Corea del Sud

El 13 d’agost serà una data per al record. Una vesprada musical intensa amb sorpresa inclosa a la luxosa sala principal del Seogwipo Art Center al sud de l’illa de Jeju.

Al voltant de 900 sorolloses persones van rebre amb els braços oberts a SPANISH BRASS, al trombonista basc, solista de la Simfònica de Bilbao Alberto Urretxo i a una extraordinària LIRA CASTELLONERA.

Una sala simfònica moderna, d’acústica extraordinària i infraestructuralment impecable. Un marc immillorable perquè qualsevol músic d’arreu del món done el màxim del seu talent.

Va obrir el concert Spanish Brass per continuar amb la celebració dels seus XXX anys iniciada el dia 9 en l’ Arts Center de Jeju. El comitè organitzador va dedicar una atenció sublim al quintet valencià durant tota l’estada a l’illa. Els sorollosos aplaudiments, xiulits i crits en acabar cada peça feien presagiar una vetllada emocionant i una expectativa musical d’alt nivell.

Després de 40 minuts, els Spanish, es retiraren a descansar i cediren el torn a la Lira. L’espai perfectament organitzat, cadires i faristols en perfecta alineació. Un entorn molt zen que als ulls dels nostres paisans podria haver impressionat a joves i sèniors músics i músiques de la Lira, però la temuda por escènica no estava citada aquella nit a un veritable Palau de la Música com el de Seogwipo.

Començà el recital de la Lira amb la coneguda peça de Ferrer Ferran, MARIBEL de la ma de la mestra Bea amb traç clar i ample i ganes de menjar-se l’auditori; però en arribar el conegut i respectat solo de trompeta, aparegué un convidat especial que donà brillantor a l’escena: ni més ni menys que el reconegut trompetista canadenc, professor de la Universitat de Los Angeles i ex membre del Canadian Brass, Jens Lindemann. L’afamat intèrpret no sol va captivar als coreans presents amb el seu espectacular solo, sinó que va donar una empenta anímica als seus nous companys de la Lira que l’acolliren al crit de “Federeu-lo, federeu-lo”!!

En arribar la part solística de la jota de Ferrer, Jens va animar al nostre solista de trompeta Guillem Rodríguez, a compartir-la i tots dos, dempeus i ben complementats, resolgueren la virtuosa peça de manera meravellosa. Hi ha que remarcar que el canadenc va tocar tot el programa assegut a la secció de trompetes, com un més. L’amic Jens ja és part de la història de la Lira.

No estava gens malament el començament…

La segona peça del programa de la Lira, va ser el concert per a trombó i banda del compositor nord-americà Greg Fritze titolada “Trombonico”, peça que suposa un repte doble, per la dificultat de la pròpia composició i per l’escàs temps d’assaig. El solista es va traslladar a Castelló el darrer dia 1 per fer la primera llegida i presa de contacte. L’excel·lent Alberto Urretxo (BOS) va estar impecable i com un mantra, de nou els aplaudiments en finalitzar l’obra, es tornaren sorollosos i apassionats. “TROMBONICO” és una peça complicada però amb els ressorts compositius necessaris per tal d’enganxar a l’oient. La Lira, amb una jornada intensa de treball va fer senzilla la interpretació i va fer possible que un altre nou amic de la banda triomfara.

La celebració 3.0 de l’aniversari dels Spanish Brass continuà amb el plat fort de la nit; LA LIRA & SPANISH BRASS, complements perfectes per a tancar una nit brillant i inoblidable. Encara que hi hagués una distància de 10.000Km, semblava que les dues formacions estigueren al nostre REX, la diferència era el nombre i el soroll dels assistents. De nou una altra peça de G. Fritze, encàrrec del SB i estrenada per les dues formacions al Mercat de Castelló al concert de fira l’any 2010, va posar el colofó a la nit del record. Amb “EXCURSIONS”, concert per a quintet de metall i Banda, la nit va esclatar de goig i el públic va experimentar per primera vegada com sona una banda valenciana.

La nostra Lira, va ser la millor mostra.

El programa es tancà amb el més que conegut “INTERMEDIO” de “La boda de Luis Alonso”, on la Lira va tocar amb passió i fluïdesa. Bea va mostrar el seu talent i va contribuir a l’èxit amb el seu elegant gest i simpatia.

Però quedava una sorpresa més, el primer bis. Bea agafà el clarinet per unir-se als seus deixebles i va cedir el podi al reconegut i carismàtic director d’orquestra coreà Kang-Il Lee, que va dirigir el pasdoble “Amparito Roca” amb bon gust i pot ser una miqueta rígid. El públic es va emocionar amb la seua presència al front de la ja benvolguda i admirada LIRA CASTELLONERA a Corea. Com no, i amb el carisma que caracteritza al mestre Lee, en arribar el solo de flautí, baixà del podi i es va seure a una cadira propera per cedir tot el protagonisme a la nostra estimada Susan Pallàs, que va fer gaudir a tothom amb un solo inoblidable, tocant dempeus amb serenitat i extrema elegància.

Però no volia el públic que el somni acabés, insistiren per a que la magnífica sala, guardés una sonoritat tan fantàstica en algun racó de la seua arquitectura. Encara hi hauria una peça més per acomiadar i mostrar el respecte a aquells cridaners aficionats. El concert es tancà amb un altre pasdoble emblemàtic, “Perez Barceló” amb la participació del propi públic acompanyant el ritme amb colp de mà.

Abraçades, rialles, somriures i companyonia són els símptomes de l’èxit en eixir d’un escenari quan ha hagut màgia. Orgull i memòria faran la resta per posar al lloc corresponent una de les vetllades musicals de La Lira en la seua exitosa carrera. A Castelló els anells són Ingràvids, podem aconseguir allò que ens proposem. Veritat?

FONT: El Miragall

Susanna Pallás(flauta)

Qui ens havera dit fa just ara dos anys el que anavem a viure…
Quan Carlos me va dir que tenia entre mans un projecte en el qual volia que participara, no li vaig donar temps a explicar m’ho. Si, siga el que siga, compta amb mi, li vaig contestar. Confie en tu!
Els que no el coneixieu ja heu vist com treballa! Atent, responsable, carinyós i molt pendent de que tot isca perfecte!
Així ha sigut.
No sé si tornarem a viure moments musicals i d’amistat tan intensos com els viscuts a Jeju…
Amb el temps serem conscients del camí que hem marcat i com s’escriurà la història de la Lira.
L’aventira musical vivida ha sigut ÚNICA!!!
Gràcies a aquells que vau creure en “Els Anells Ingràvids” des del primer dia: Junta, directora, músics, amics de la música i dels músics…
Com no a l’ajuntament de la ma d’Oscar, el nostre alcalde.
Gràcies Carlos per ser exemple per a tots aquells que gaudim com tu de fer música.
Gràcies perquè, amb lo gran que eres professionalment, ho eres més com persona. Eres humiltat en essència pura!
Gràcies per tindre’ns en el cor i confiar en nosaltres! Eres un referent i així ho seras per a la nostra família Musical de La Lira.

Edu Chordá(tuba)

Jeju que dir, gràcies Carlos gràcies Susan heu fet posible lo imposible i això diu molt de la vostra capacitat com a éssers humans. Gràcies Bea per ser la nostra mestra (directora) ♥♥♥. Gràcies responsables de cada grup, Carmen Calatayud, Susana Pallás, Javier Martínez, Jose Vicente Climent, Silvia Puertos, Carlos Barber, Vicente Jesús Climent alias el persiana, Antoni Lorda. Moltes gràcies als nostres traductors Matí Peris, Gabriel Peris, Maria Perales Martí, Eduardo Benetó, Ana Peris, com no al nostre Dor, Teresa Reig, Guillem Reig, Salvador Mascaros Lopez. Amb vosaltres tot a segut molt més facil poder desenvolupar-nos per aquelles terres llunanes. Aquest viatge a segut i continua siguen lo millor que he viscut fins al dia de huí lo millor que he fet, viure-ho, compartir-ho. A més a més formar part d’aquesta gran aventura fà que per a mí ja sou més que una banda una familia encara que la paraula per descriure el que som no existeix, som amb cadascú amb les nostres diferències amb diferents edats comensant per el músic més menut (la nostra Julia) passant un per un fins al més i orgullós abanderat que ens representa amb honor i serietat amb la bandera la Lira Castellonera Vicente “el molinero” la Lira Castellonera triunfe a Corea del Sud i allà on anem. Som més que músics fem més que música som un grup de persones que vivim i fem el que ens agrada tots per igual, som la Lira Castellonera i som de Castelló,gràcies a tots i que açò no serà sols un viatge més, si no el principi de el gran viatge que fa la Lira Castellonera cada dia cada moment i instant del creiximent personal i musical de tots nosaltres. GRÀCIES FAMILIA.

Beatriz Fernandez(directora)

Holaaaa a totes i tots!!! Després de tants dies de convivència arriba el meu moment de donar-vos les gràcies per tot lo que he viscut junt a vosaltres, junt a La Lira. M’he emocionat en tots els moments que hem fet música junts, hem sabut superar-se concert darrer concert i fins que no hem aconseguit l’exel.lència no hem parat, i això diu molt de cadascun/a de vosaltres. Per a mi ha sigut un estiu 2019 que quedarà per sempre en el meu cor ❤.
Una vegada més, i mai me cansaré, orgullosa de formar part d’aquesta familia. Vos estime,??? La vostra directora.   

Vicente Climent(president)

Bon dia a tots i totes després de ja estar descansats, és hora de fer una xicoteta anàlisi del viage, ens tenim tots que felicitar del comportament que hem tingut, la puntualitat en aeroports, en totes les actuacions que hem actuat, trasllats, rutes turístiques, hotel etc en general tot. És una experiència inoblidable per a tots, joves, menys joves i majors.
És moment de reconéixer el treball ben fet, durant el temps que s’ha estat fent el projecte Anells Ingravits, a Carlos i Susanna, en l’organització del viatge i tot el que amb si porta de treball molt ben fet, també a tota la gent que des del principi va creure en el projecte.
Ens hem de felicitar, hem anat i tornat sense incidències. Com a president i tota la junta de la S. M Lira Castellonera Felicitats a tots FEM LIRA.

PRÒXIMAMENT ES FARÀ LE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ELS ANELLS INGRÀVIDS”. TU POTS SER UN DELS PROTAGONISTES D’AQUEST PROJECTE.  VOS TINDREM INFORMATS A AQUESTA WEB I A LES XARXES SOCIALS DE LA SOCIETAT MUSICAL LIRA CASTELLONERA”. NO T’HO POTS PERDRE.